torstai 7. helmikuuta 2013

Ensitunnelmia Delhista

Toinen paiva Intiassa ja Delhissa alkaa lahestya loppuaan... Aika iisisti olen ottanut nama pari paivaa, olin nimittain jokseenkin vasynyt ensin lentokoneessa vietetyn yon jalkeen ja kylla jai viime yonakin unet vahan vahiin. Paasin nakemaan Delhia kunnolla jo matkalla lentokentalta, kun aina valpas mina olin ehtinyt hankkia takalaisen puhelinliittyman jo lentokentalla ja metrossa istuessamme Manojille sitten soitettiin (oma liittymani ei ollut viela aktivoitunut) etta olin onnistunut unohtamaan passini sinne Airtelin tiskille. Eikun kaannyttiin takaisin, ja uudestaan lentokenttatasoiset turvatarkastukset, jotka metroon mennessa pitaa kayda lapi. Sinne saa kylla vapaasti vieda nesteita, eika laukuista tarvitse ottaa ulos mitaan, mutta toisaalta vaikkei portti-metallinpaljastin piippaisikaan tarkastetaan metroon haluavat viela manuaalisesti metallinpaljastimella. Kuulemma tuolla lentokenttalinjalla on erityisen tarkat turvakuviot, mutta on niin muillakin linjoilla. Huomenna sitten seuraava metromatka edessa, joten naen sitten... Palatessani lentokentalle, en paassyt enaa sisaan rakennukseen hakemaan passia, koska taalla vain jotkut hotellien edustajat paasevat sisalle odottamaan saapuvia matkustajia (Manoj parka joutui seisomaan ulkona viela vahan kauemmin, kun minulta oli kestanyt tulla kaikkien maahantulobyrokratioiden ja matkatavaroiden keraamisen jalkeen, koska en heti ollut tajunnut, etta odottavat joutuvat odottamaan kentan ulkopuolella). Vartija kuitenkin kavi hakemassa passini ja liittyman myynyt poika tuli viela tunnistamaan, etta olin todellakin sama ihminen, kuin passin jattanyt henkilo.

Edestakaisen metromatkan jalkeen paatimmekin sitten ottaa seuraavan poislentokentaltamatkan bussilla. Se oli toki hitaampi tapa matkustaa, mutta toisaalta naki paremmin maisemia. Todellakin, liikenneruuhkat taalla Delhissa on aikamoiset. Eteneminen on todella hidasta, kun suuri osa ajasta menee autojen, bussien, rekkojen, mopojen, riksojen vaan seistessa. Elaimista olen tahan mennessa ruuhkassa tavannut vain hevosen..

Asia mihin ainakin itse heti ensimmaisena kiinnitin huomiota taalla Delhissa oli se, etta taalla on todella vihreaa. Sen lisaksi, etta taalla on paljon puistomaisia alueita, on tosi usein teiden varsilla puita. Sita en osaa sanoa, miten paljon ne ilmaa puhdistavat. Varmaan paljon, mika tarkoittaa sita, etta ilman niita taalla tukehtuisi, koska onhan ilma taalla aika saastunutta. Kuten sanottu aika iisisti menneet nama pari paivaa. Eilen kuitenkin kavimme jo katsomassa yhta nahtavyytta, tai siis yksia raunioita - Hauz Khas nimeltaan. (Kuinka moni arvasi, etta kun kirjoitin Khas, sormeni automaattisesti kirjoittivat Khan?) Paikka oli mukava pieni keidas keskella Delhia. Siis en tieda kuinka keskella se maantieteellisesti on, mutta siis yksi niita vihreita alueita.. Paikka oli lahella SCI Intian toimistoa, jonka ovella kavimme koputtelemassa, mutta eipa siella ketaan ollut. Sita ollaankin kuulemma sulkemassa, se saattaa muuttaa jonnekin etelaan..

Lahella oli myos jarjesto What's up Bharat. Kavimme tapaamassa paria jarjeston aktiivia ja he kertoivat siita, mita he tekevat. Kyseessa on nuorisojarjesto, joka yrittaa tavoittaa intialaisia nuoria yli kaiikkien kasti- uskonto- ja muiden rajojen. Vaikka juttelimme aika lyhyesti teekupposen aarella, oli hyva ja inspiroivaa kuunnella nuoria intialaisia, jotka haluavat oikesti parantaa ymparilla olevaa tilannetta.

Myos ensimmainen katukeittio tuli testattua heti eilen illalla. Kuumia hyvia kasvismomoja (http://en.wikipedia.org/wiki/Momo_%28dumpling%29) Tanaan tuli kokeiltua gol gappaa (http://en.wikipedia.org/wiki/Panipuri) ja jalkkariksi viela dahi bhallaa... Niita loytyi Old Delhin katukeittioista. Muut ateriat olenkin syonyt taalla Manojin luona, hyvaa (ei liian mausteista) intialaista kasvisruokaa. Lukuunottamatta retkea Vanhassa Delhissa (Airtelin toimistoon, sain puhelinnumeroni siella vihdoin toimimaan) ja ruokaostoksille on tama paiva kulunut levatessa. Lounaalla taalla kavi eras vanha SCI aktiivi, jonka kanssa menemme huomenna vierailemaan eraassa projektissa (siita lisaa vierailun jalkeen) ja lueskelin kirjaa kattoterassilla auringonpaisteessa... Nain pari ekaa paivaa. Jatkoa seuraa... (samoin kun kuvia tulee myohemmin)

1 kommentti:

  1. Voi apua, aikamoinen seikkailu sulla on ollut passin unohtamisen takia. Iskikö paniikki missään vaiheessa? :)

    Aika rohkea olet, kun uskalsit syödä katukeittiöstä! :) Tuliko vatsan väänteitä?

    VastaaPoista